Kuivaa tai pakasta – kunhan syöt
Kannattaako marja- tai sienisaaliin kuivaukseen ryhtyä vai olisiko pakastaminen järkevämpää? Mitä tapahtuu vitamiineille ja muille ravintoaineille?
Sieniä, marjoja ja omenaa – kun me suomalaiset kuivaamme ruokaa, kuivaamme yleensä tuttua kesän ja syksyn satoa. Marttojen kehittämispäällikön Maija Soljanlahden mukaan kuivaaminen onkin mainio tapa säilömiseen. Marjoista ja omenoista saa makeaa ja terveellistä naposteltavaa.
”Myös yrttejä kannattaa kuivata läpi kesän, mutta juurekset säilöisin toisella tapaa, esimerkiksi etikkaliemessä”, Soljanlahti sanoo.
Mutta mikä on paras säilöntätapa, jos haluaa, että ravintoaineet säilyvät?
Soljanlahden mielestä kysymys ei ole kovin keskeinen. Kuivaaminen miedossa lämpötilassa ei vaikuta olennaisesti ravintoarvoihin, vaikka vähentääkin niitä hiukan enemmän kuin pakastaminen.
”Tärkeintä on, että tulee syöneeksi suurella vaivalla säilötyt kasvikset. Kuivatessa esimerkiksi marjoista haihtuu hiukan C-vitamiinia, mutta polyfenolisiin yhdisteisiin lämpökäsittely ei vaikuta.”
Sienet voi olla järkevämpi kuivata kuin pakastaa, sillä kuivattuna ne säilyvät jopa useita vuosia. Pakkasessa sienet säilyvät noin vuoden.
Kuivattuja kasviksia ei kuitenkaan kannata jättää lojumaan vuosikausiksi, sillä vähitellen ravintoaineet hiipuvat niistä pois. Hyvä nyrkkisääntö on, että kuivatut tuotteet kannattaa käyttää vuoden sisällä.
”Ne voi kyllä syödä vielä useamman vuoden kuluttua, vaikka ravintoaineita olisikin haihtunut. Ainakin niissä on kuitua jäljellä.”
Kuivaus onnistuu ilman kuivuriakin, jopa ulkoilmassa tai patterilla. Ulkoilmaa Soljanlahti ei kuitenkaan suosittele, sillä lämpötilaa ei pysty ulkona säätelemään. Uunikuivaus on ihan hyvä kuivaustapa, mutta siinä saa olla tarkkana, ettei lämpötila nouse liian korkeaksi. Sopiva uunin lämpötila on 35–40 astetta.
”Kyllä kasvikuivurit puoltavat paikkaansa keittiössä. Pitää toki tutustua omaan kuivuriin, jotta osaa käyttää sitä oikein. Mikrossa tai liedellä ei kannata kasviksia tai lihaa kuivata.”
Raaka-aineet kannattaa säilöä vasta kun ne ovat aivan kuivia. Parhaiten ne säilyvät valolta, lämmöltä ja kosteudelta suojattuna esimerkiksi paperipussissa tai lasitölkissä.
Jotkut kuivaavat ja säilyttävät kasviksia huoneilmassakin, esimerkiksi naruun tai henkarille ripustettuna. ”Tässä on se hyvä puoli, että ne ovat näkösällä, jolloin niitä tulee käytettyä helpommin. Miinuksena on tietysti pölyyntyminen”, Soljanlahti sanoo.
Toimituksen poiminnat
![]()
WMF
KITCHENminis Snack to Go 0415250011
****
Kokonaisarvosana: 70 / 100
Hinta: 100 €
Hyvää: Tasaisen hyvä lähes kaikilla testatuilla osa-alueilla. Mustikat eivät tipu ritilän aukoista läpi. Yksi testin nopeimmista kuivaajista. Helppokäyttöisin.
Huonoa: Kuivaa huonosti viinirypäleet. Mansikat kuivuvat epätasaisesti. Puhdistaminen on hiukan hankalaa.
![]()
Esperanza
EKD003
****
Kokonaisarvosana: 67 / 100
Hinta: 30 €
Hyvää: Testin halvin. Kuivaa hyvin lähes kaikki testatut raaka-aineet, jopa viinirypäleet. Mustikat eivät tipu ritilän aukoista läpi.
Huonoa: Rakenne ja materiaalit jättävät toivomisen varaa. Mansikoiden kuivauksen laatu on huono. Huonot käyttöohjeet.